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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  30/09/2021
Data da última atualização:  15/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  MADARI, B. E.; CARVALHO, M. T. de M.; OLIVEIRA, J. de M.; SILVEIRA, A. L. R. da; FREITAS, F. M. C.; KOAKUZU, S. N.; SIQUEIRA, M. M. de B.; ARAÚJO, W. A. de; PACHECO, A. R.; MACHADO, P. L. O. de A.
Afiliação:  BEATA EMOKE MADARI, CNPAF; MARCIA THAIS DE MELO CARVALHO, CNPAF; JANAÍNA DE MOURA OLIVEIRA, pos-doutorado CNPAF; ANDRÉ LUIZ RODRIGUES DA SILVEIRA, FACULDADE ARAGUAIA; FERNANDA MARA CUNHA FREITAS, CNPGL; SELMA NAKAMOTO KOAKUZU, CNPAF; MATHEUS MENTONE DE BRITTO SIQUEIRA; WILKER ALVES DE ARAÚJO; ABILIO RODRIGUES PACHECO, CNPF; PEDRO LUIZ OLIVEIRA DE A MACHADO, CNPAF.
Título:  Soil carbon stocks at 3 and 11 years of an integrated crop-livestock-forestry system on a clayey Ferralsol in the brazilian savanna.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FORESTRY SYSTEMS: 100% DIGITAL, 2., 2021. WCCLF 2021 proceedings. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2021.
Páginas:  p. 72-78.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Integrated Crop-Livestock-Forestry systems (ICLF) are potential carbon sinks. Here we present soil organic carbon (SOC) stocks in an ICLF system at 3 and 11 years after implementation. The ICLF was implemented in 2008/2009 at Boa Vereda farm, in Cachoeira Dourada, Goiás state, Central-West region of Brazil, on a clay Ferralsol. SOC stocks were determined within rows of trees and between rows of trees, hereby called alley, in three soil layers (0.0-0.3, 0.3-1.0 and 0.0-1.0 m) in 2012 and 2020. A non-cultivated pasture was used as reference. Results show a trend for increased soil C stocks at 0.0-1.0 m under ICLF system from 3 to 11 years after implementation compared to the non-cultivated pasture. There was also a higher C accumulation rate under ILPF at this soil layer, compared to the same pasture. All treatments lost C at 0.3-1.0 m, but the non-cultivated pasture lost C the most rapidly. At 0.0-0.3 m all treatments gained C over time. These data only relate to the effect of the presence of trees in the ICLF, weighted COS stocks from tree-rows and alleys were not calculated in this paper.
Palavras-Chave:  Eucalyptus trees; Integração lavoura-pecuária-floresta.
Thesagro:  Carbono; Cerrado; Solo.
Thesaurus Nal:  Beef cattle; Biosphere; Carbon sequestration; Soil organic carbon.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226503/1/wcclf2021-p72.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36153 - 1UPCAA - DD20212021
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1.Imagem marcado/desmarcadoFURTADO, M. A. M.; COSTA, F. F.; PINTO, I. S. B.; GUIMARAES, M. F. M.; BRITO, M. A. V. P. e; PAIVA, I. M. de. Detecção da presença de leite de vaca adicionado a leite de cabra por intermétio de eletroforese "Lab-on-a-chip". In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUALIDADE DO LEITE, 4., 2010, Florianópolis. Anais... Florianópolis: CBQL, 2010. 3 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFURTADO, M. A. M.; COSTA, F. F.; PINTO, I. S. B.; MARTINS, M. F.; BRITO, M. A. V. P. e; PAIVA, I. M. DE. Deteccion por medio de electroforesis (Lab-on-a-chip) de leche de vaca adicionada a leche de cabra. Tecnologia Láctea Latinoamericana, n. 70, p. 31-33, 2012
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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3.Imagem marcado/desmarcadoFURTADO, M. A. M.; COSTA, F. F.; PINTO, I. S. B.; PEREIRA, D. A.; GUIMARAES, M. F. M.; BRITO, M. A. V. P. e; PAIVA, I. M. de. Utilização de eletroforese "Lab-on-a-chip" para detecção de adulteração de leite com soro de queijo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUALIDADE DO LEITE, 4., 2010, Florianópolis. Anais... Florianópolis: CBQL, 2010. 3 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, A. S. de O. dos; MEURER, V. M.; COSTA, F. F.; PAIVA, I. M. de; FOGAÇA, G. N.; EGITO, A. S. do; FURTADO, M. A. M.; MARTINS, M. F. Major goat milk protein: Separation and characterization by "lab-on-a-chip" microfluidic electrophoresis. Boletim do Centro Pesquisa Processamento de Alimentos, Curitiba, v. 35, n. 2, jul./dez. 2017. Boletim do CEPPA.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Gado de Leite.
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